Tuesday, June 07, 2011

new project..my 1st cheese kek..ahaks



assalamualaikum kawan-kawan..
ok kali ini.. aku nak jadi chef sekejap..tak lama sekejap jak jer.. nak eksen ngan korang yang aku da pandai wat kek wooo... tak caya?.. ok meh kita saksikan.. 1st project aku ni.. memang tak boleh blah..entry ini akan di penuhi oleh gambar-gambar..so aku saja nak inform awal-awal.. manatau ada yang protes kewujudan aku di situ..ahaks.. tanpa membuang masa meh kita kenal-kenal bahan tuk wat kek ini yer..


1. Tepung Optima 250g
2. Telur 4 biji (gred B)
3. Ovalete 1 sudu makan
4. air 50g
5. minyak makan 50g
6. cream philadephia
7. chedder
8. susu pekat 1 tin.
9. 1 sudu esen vanila

bahan-bahan dah sedia.. meh kita wat kek..weee~..

step 1:..kita masukkan telur bersama ovalete dan pukul sehingga kembang..

ewah.. kusyuk chef kita ini yer..ahaks..

step 2:.. masukkan tepung ke dalam adunan dan putar lagi sehingga adunan tadi sebati..


step 3:..masukkan minyak dan air..pukul lagi sehingga adunan kembang


step 4:. last sekali masukkan esen vanilla..


ok kak.. dah kembang da tuh.. takyah nak buat muka cenggitu..hoho

cara-cara nak buat cream..
masukkan cream philadephia dan susu ke dlam mixer dan pukul sehingga sebati..


dah siap.. ok masa tuk kita bakar kek selama 40 minit, 170 darjah celcius


40 minit kemudian.. 
tadaa... kek da masak.. so sekarang masa untuk letakkan cream dan cheeder ke atas kek 

akhirnya.. kek dah siap dan sedia untuk di makan.. nyum2.. sedapnya ni.... 


dan inilah hasilnya..bila aku bawa balik rumah...licin woo....


hehe bangga wei aku dah leh wat kek.. suka..suka..suka.. amcam..ada bakat jadi chef suda kan..hahaha..



p/s:..psttt..diam-diam.. ni lah keja kitaorg di opis petang tadi.. sempat lagi kan.. muahahaha~..


6 comments:

Muslimah Optimis said...

waaaa...sedap je nampak.. tetiba terus lapar kek..huhu

elnino moona said...

ya.. mmg sedap...pergh... pasni nak buat lagi..lagi dan lagi..hihi

Seri Armourezs said...

Tq.. gambar berbicara.. 😃

Seri Armourezs said...

Tq.. gambar berbicara.. 😃

Mohd Nazmi said...

salam..nak tnye..kat mane nak beli tepung optima..huhu

Mohd Nazmi said...

salam..nak tnye..kat mane nak beli tepung optima..huhu