Wednesday, November 30, 2011

Wordless Wednesday #14



perancangan masa depan.. ngeh-ngeh!..
senyum..tak perlu kata apa-apa..: )



menikmati saat indah di hari lahirku..hehe..:)


bangun pagi hari ini rasa segar.. rasa mo senyum sepanjang masa.. oh yeay..30 november yang ditunggu setiap tahun menjelma lagi..pertambahan usiaku 2627..hikhik tanpa disedari kita berada di penghujung tahun 2011.. kalau ikut tahun islam kita dah masuk ke tahun baru da..1433H..cepat kan.. rasanya sasaran kerja tahunan tercapai ka tuh?..haha.. ok sila abaikan soalan itu..;p


berbeza..namun kita sama...haha..:)

ini gambar suatu ketika dulu..oh ya aku masi comel seperti sekarang walaupun usia dah semakin meningkat dan memasuki fasa pertengahan 20an.. erk..kalu di pikirkan cepatnya masa berlalu....aku bukan budak-budak lagi.. kena matang..ya moon kena matang dalam menjalani kehidupan..aku sedang belajar ke arah itu..

seperti biasa..awal pagi bukak pesbuk..pergh!.. rasa cam budget artis plak tengok banyak ucapan bufday dari member-member di alam maya sana.. tidak dilupakan jugak yang wish thru sms kepadaku..rasa terharu...rasa sangat di hargai, di sayangi dan di minati (*erk tetiba!..) tapi dalam banyak-banyak wish bufday yang masih tak abes-abes saat dan ketika aku menaip entry ini..adalah...  

tadaaaaa...


ucapan berharga dari Chef Gordon Ramsay
punyala aku minat chef ni..pastu dia wish bufday aku..wah..terharu beb..:')
rasa cam nak melompat-lompat pun ada..

makaseh chef atas ucapan bufdaynya, cubala wish pastu antar kek skali kan besh.. mesti sedap tuh..hihi


special thanks to sahabat blogger aku nor jugak yang wat entry Happy Birthday Moon khas untukku di hari lahir ini..sila-sila terjah ke blog beliau..:')


kata-kata terakhir dariku,

makaseh atas ucapannya, makaseh atas ingatan kalian..makaseh atas doanya.. makaseh semuanya..
salam rindu buat semua...jangan lupakan aku walau dimanapun anda berada..muah!..
(budget cam berada di obersi kejap..kahkahkah)




much love,

Monday, November 21, 2011

montaj percubaan...ting!


haha.. try masukkan video di blog ni dulu.. montaj yang aku buat tuk MAKeP yang lepas.. buruk bebenar montaj ni..takpe..layan jakla kan.. manatau ada komen yang membina yang leh aku gunakan untuk memperbaiki kelemahan aku dalam membuat montaj ni..hihihi..


video


sebenarnya ini montaj kedua yang aku buat tuk majlis kecemerlangan di sekolah..montaj petama taun 2009.. montaj yang budak-budak punya stail..lucu kalu aku tengok balik.haha


p/s: amacam?..ok..boleh la kan...


Saturday, November 19, 2011

jamuan akhir tahun kkrs 2011

12-13 november yang lepas..KKRS SMKPB telah berkampung di Likas Square Condotel tuk jamuan akhir tahun beserta bengkel dan mesyuarat sekali.. ini jamuan kedua yang aku join selepas jamuan akhir tahun KKRS 2009 di hotel promenade dulu..disebabkan zaman tuh aku masih jakun nak berblog..jadi post satu gambar jak..haha!..;p 


gambar kenangan..:)



ini gambar time bengkel..kamilah antara orang-orang yang datang awal..sementara menunggu yang lain sampai sempatlah mengambil gambar sekeping dua.. aku sekumpulan ngan pengetua dan merupakan kumpulan yang last siap pada petang itu.. semangat tu buat takwim kan..hehe


dalam jam 8.00pm.. jamuan akhir tahun kkrs dimulakan..ok jum layan gambar.. sedikit jak gambar sempat aku amik.. kepenatan masi terasa masa tuh..

tiket aku yang nda pernah bertuah..huhu


KING & QUEEN at the night!..


posing-posing sebelum balik bilik..hehe



last day..mesyuarat staff dan pembentangan hasil bengkel kemarin..:)



check out..
babai likas square condotel..
babai kk..
welcome sipitang..selamat bkeja seperti biasa.....
jumpa lagi di jamuan akhir tahun 2012..yang pasti di tempat yang berlainan..


saya bangga saya anak bugis!..


entry ini mungkin ada yang ingat bersikap perkauman..oh tidak.. bukan itu maksudku.. ini cuma satu entry perhargaan..betapa aku sangat berbangga menjadi salah seorang masyarakat bugis yang masih mengekalkan adat tradisi dan keistimewaan mereka. tidak dinafikan masyarakat bugis mempunyai adat dan pantang larang tersendiri yang bagiku sungguh unik. untuk permulaan ini aku ingin kongsikan serba sedikit mengenai pakaian bugis yang aku pakai semasa majlis perkahwinan jiranku 11.11.2011 yang lalu..ok jum layan gambar..:)


bersama pengantin..



gadis-gadis bugis memakai baju adat..:)




bersama anak pengantin (pengapit pengantin)


baju bodo' adalah baju adat bugis-makasar yang dikenakan oleh perempuan bersama lipa' sabbe iaitu kain sarung sutera yang bercorak kotak. 


konon dahulu kala, ada peraturan mengenai pemakaian baju bodo'. masing-masing warna dipakai mengikut peringkat usia perempuan yang mengenakannya..cth:

1. warna jingga - dipakai oleh perempuan berusia 10 tahun.
2. warna jingga dan merah darah - dipakai oleh perempuan berusia 10-14 tahun
3. warna merah darah - perempuan berusia 17-25 tahun
4. warna putih - untuk para inang dan dukun
5. warna hijau - untuk puteri bangsawan
6. warna unggu - untuk para janda.


selain peraturan pemakaian baju bodo', dahulu perempuan bugis-makasar sering mengenakan baju bodo' sebagai pakaian pesta misalnya pada pesta pernikahan. 




bertuah rasanya dapat pakai baju adat ni. baju yang makin di lupakan pada zaman moden sekarang..;)



Friday, November 18, 2011

jamuan perpisahan untuk mereka..


Assalamualaikum..

salam jumaat semua.. arini bertempat di dewan terbuka SMKPB diadakan jamuan terakhir sebelum guru-guru mula bercuti.. jamuan perpisahan untuk mereka yang bakal berpindah dan bertugas di tempat lain..huhu.. selamat maju jaya kepada mereka.. jangan lupakan kami di sini ya..






kek simbolik perpisahan..


 guru-guru dan aks yang akan berpindah


ucapan pembukaan oleh pengerusi KKRS.


ucapan pengetua dan pemberiaan cenderahati kpd yang berpindah


last but not least..
tetiba ada muka kembar menyelit..ini baju yang aku pakai arini..ngeh-ngeh..
baju pink lagi.. (oh ya aku dah mula menyukai warna pink)..;p


selamat bercuti kepada semua guru-guru. selamat balik kampung dan semoga berjumpa kembali di sesi persekolahan tahun 2012...:)



much love,

Wednesday, November 16, 2011

Day 25- What I would find in your bag?


MySpace cabaran ni dah lama.. melebihi 30 hari..bukan saja 30 hari tapi dah masuk ke tahun yang berlainan... biarla..aku teruskan jugak menjawab walaupun jauh ketinggalan..hahaha.ok jum jawab solan seterusnya..

...Day 25- What I would find in your bag?..



1. enset nokia N70 (oldschool punya enset..;p)

2. balsem cap kaki tiga (penting ni kalu nda aku pening-pening lalat..;p)

3. kunci c pesona..bersama patung smurfs..:)

4. tisu.. utk mengelap segala jenis kekotoran dimukaku..hihi

5. kunci lab.. kalu teda nda la aku masuk labku itu..:)

6. buku (utk mencatat apa-apa yang penting..ahaks..;p)

7. pen aku yang cumil...

8. pendrive.. menyimpan segala jenis software-software utk memudahkan aku membuat keja..

9. kamera sony..hak kerajaan malaysia..haha

10. purse.. 



dan inilah beg aku..comel kan..: )

ok DONE!..
MySpace



Wordless Wednesday #13


mood:.. menimba pengalaman baru..ngeh2...



selamat menjalankan tugas moon..:')


Sunday, November 06, 2011

the smurf yang comey loteh..:)


sekarang aku addict ngan patung biru yang comel ini.... nak-nak duk men gamesnya di fesbuk.. lagi la aku semangat berkobar-kobar untuk memilikinya..tapi awat la patungnya ni mahal sangat...kecik-kecik tu pun dah berpuluh lebih..bagila murah sikit kan..aish.. dah la kat sni payah betol nak dapat benda alah ni..ish..ish..ish


ini smurfette.. 
karektor yang aku pkai men games tuh.. cute jak smurfette ni.. suka sangat control santek ngn pegang-pegang rambut dia.. comelnya..


ini la perkampungan smurf aku yang meriah ngan warna warninya..hehe..:)



tengok-tengok.. suka yang ini..so sweet kan..



p/s: besok nak pi beli patung the smurf ni..confirm!..



Wednesday, November 02, 2011