Monday, August 16, 2010

i'm falling in love with..........


MAHER ZAIN..
nama baru dalam dunia seni.. aku jatuh hati dengan lagu2 yang disampaikannya... begitu mendayu dan menusuk ke dalam kalbu.. lagu2 maher kebanyakan bersifat islamik. first aku dengar lagu maher zain.. aku da tertarik.. cara penyampaian da bait2 lirik disetiap lagu dia begitu berkesan di hatiku..hehe~

aku carilah kat google sal biography maher zain.. rupanya dia ni hebat gak orangnya.. begitu istimewanya maher zain bagi aku..di bawah nih hasil carian aku dr pacik google..


Sumber inspirasi pertama Maher dalam muzik datangnya dari bapanya sendiri iaitu penyanyi tempatan di bandar Mediterranean, Tripoli – Lubnan. Keluarganya berpindah ke Sweeden ketika dia berumur 8 tahun dan meneruskan persekolahannya dan kemudian masuk universiti sehingga dia mendapat sarjana dalam bidang Kejuruteraan Aeronautik. Disebabkan banyak perkara yang berubah di sekitarnya, satu perkara yang tetap sama ialah hasratnya yang kuat untuk muzik. Dia menghabiskan masa akhir di sekolah dengan teman-temannya di mana mereka akan bernyanyi, rap, menulis dan bereksperimentasi dalam segala hal berkaitan dengan muzik. Ketika itu dia mula menyedari yang muzik menjadi sebahagian dari dia.

Setelah terlibat sekian lama dalam bidang muzik di Sweden sebagai penerbit muzik, Maher diperkenalkan oleh RedOne seorang penerbit muzik yang berbakat dan meningkat naik dalam bidang muzik di Sweden. Maher mula bekerja dengan RedOne sebagai artis dari Sweden dan kemudian pindah dengan dia ke New York. Selama beberapa tahun ia berada di tengah-tengah kesibukan kota NY, mereka bekerjasama dengan artis seperti Kat Deluna di album debutnya yang termasuk lagu yang mendapat hits seperti ‘Whine Up’ dan ‘Run the Show’.

Walaupun Maher mengecapi kemasyhuran dan banyak orang menggambarkan sebagai pekerjaan mimpi bagi seseorang yang begitu muda dalam bidang ini, tetapi untuk Maher rasanya seperti ini jauh dari apa yang dia sebut ‘mimpi’, “saya mencintai muzik, tapi saya benci segala sesuatu yang dikelilingi itu, selalu merasa seperti ada sesuatu yang tidak benar “.P/S: Download album penuh Thank You Allah di sini http://bit.ly/d2mRk atau dapatkan CD original dengan beli secara online di http://bit.ly/biYYc6
No comments: